UBI-näytöt

UBI-näytöt ovat eri puolille Oulun ydinkeskustaan asennettuja suuria julkisia vuorovaikutteisia näyttölaitteita.

Katso esittelyvideo täältä.

Yksipuoleisessa näyttölaitteessa on yksi 57" Full HD LCD-paneeli ja kaksipuoleisessa näyttölaitteessa vastaavasti kaksi vastakkaista LCD-paneelia. Kullakin LCD-paneelilla on kalvokosketusnäyttö, ohjaustietokone, paikallinen kovalevy, 2 kameraa, NFC/RFID-lukija ja kaiutin. Lisäksi näyttölaitteessa on 100 Mbps Internet-yhteys, panOULU WLAN -tukiasema, panOULU BT -tukiasema ja panOULU WSN -tukiasema.

UBI-näytöt tarjoavat voimakkaan kanavan informaation visuaaliseen esittämiseen. Suuria julkisia näyttöjä on jo pidempään käytetty kaupalliseen ja informatiiviseen viestintään. Ne on tyypillisesti sijoitettu paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä, esimerkiksi ydinkeskustoihin, ostoskekuksiin, lentokentille tai vilkasliikenteisten teiden varsille. Ne yleensä tarjoavat yhden sovelluksen muodossa yksisuuntaisen informaatiovirran. Ubiikissa Oulussa suuria julkisia näyttöjä käytetään uudella tavalla niin, että ne tarjoavat perinteisen broadcast-kanavan lisäksi samanaikaisesti vuorovaikutteisen selailunäkymän. Tämä tarjoaa mielenkiintoisen haasteen sekä vuorovaikutuksen toteuttamisessa että näytön dynaamisessa jakamisessa eri sovellusten kesken.

UBI-näyttö on joko passiivisessa tai vuorovaikutteisessa tilassa. Passiivisessa tilassa koko näyttö on varattu UBI-kanavalle, vuorovaikutteisessa tilassa näyttö on jaettu UBI-kanavan, UBI-portaalin ja mobiilisisovellusruudun kesken. UBI-näyttö siirtyy passiivisesta tilasta vuorovaikutteiseen tilaan, kun käyttäjä koskettaa kosketusnäyttöä sormellaan.

Ensimmäisessä vaiheessa touko-kesäkuussa 2009 asennettiin kuusi UBI‐näyttöä kaupungin tiloihin ja kuusi UBI‐näyttöä ulos katutilaan alla olevan kuvan mukaisiin paikkoihin. Sisänäytöt ovat yksipuoleisia ja ulkonäytöt kaksipuoleisia.


Katso UBI-näytöt suuremmalla kartalla